18 Aralık 2013 Çarşamba

DOĞU AKDENİZ UYGARLIKLARI

DOĞU AKDENİZ UYGARLIKLARI
FENİKELİLER( MÖ.2000 – MÖ.8.YY.):
·           Lübnan dağları ile Akdeniz arasında kalan dar kıyı bölgesinde yaşamışlardır. Kendilerine kıyı Kenanileri demişlerdir.
·           Asur, Babil ve Perslerin egemenliği altına girmişlerdir.
Kültür ve Medeniyet:
·           Biblos, Sidon ( Sayda), Tir ( Sur ) gibi şehirler kurmuşlardır. Şehir devletleri halindeki siyasi yapı, Sayda ve Sur’ların diğer siteleri egemenliklerine alması şeklinde devam etmiştir.
·           Ekonomilerinin temeli Ticarete dayanır. Özellikle Akdeniz ticaretinden önemli gelir elde ettiler.
·           Ticari faaliyetleriyle, Ön-Asya ve doğu kültürünü Akdeniz havzasına tanıtmışlardır.
·           Akdeniz’de çok sayıda Koloni kurmuşlardır.Bunların en ünlüleri Afrika’nın kuzeyindeki “Kartaca” ile İspanya’nın güneyindeki “Gades” tir. Kolonilerini sadece ticari düşündüklerinden ellerinde fazla tutamamışlardır.(Onlar için savaşmamışlardır)
·            Uygarlığa en önemli katkıları Alfabeyi bulmalarıdır.
 İBRANİLER:
·           Sami ırkından olup, uzun zaman göçebe yaşamışlar, sonunda Filistin’e gelip yerleşmişlerdir.
·           Gerçek bir devlete Hz.Davut zamanında kavuşmuşlardır.
·           Hz.Süleyman’ın ölümünden sonra kuzeyde İsrail devleti, güneyde Yahudi  (Yuda) devletleri olarak ikiye ayrıldılar. İsrail devletine Asurlular, Yahudi devletine ise Babilliler son vermiştir.
Kültür ve Medeniyetleri:
·           Tarihin ilk tek tanrılı din inancına sahip olmuşlardır. Ancak bu dinin sadece kendi kavimlerine indiğine inanmalarından dolayı bu dini yayma gereği duymamışlar bu nedenle dinleri evrenselleşememiştir.
·           Dini inançları etrafında meydana getirdikleri milli tarihleri ile dağılıp yok olmaktan kurtulmuşlar II. Dünya savaşından sonra bugünkü İsrail devletini kurmuşlardır.
·           Peygamberleri  “Hz.Musa” , kitapları “Tevrat “ dır. Allah’a  “ Yahova “  demişlerdir.
·           Sanat eserlerinin en önemlisi Hz.Süleyman zamanında Kudüs’te yapılan “Süleyman Mabedi”    (Mescid-i Aksa) dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder